Wolfenstein 3D

wolf

När det kommer till first-person shooter anser jag att det bara finns en titel som startade det hela på det tidiga 90-talet (1992) och det var Wolfenstein 3D. Innan fanns det inget liknande. Och tack vare Wolfenstein började PC’n gå förbi amiga och Atari st som speldator.

Det hela är en enkel historia. Man jagar genom massa nivår och bad guys för att slutligen slåss mot självaste Hitler. Simpelt men ack så roligt. Man fejkade den 3D-miljö helt enkelt men man gjorde det riktigt bra. Även om gubbarna är platta och bara har en sida man kan se åt gången var det ändå så häftigt med real time action. Man springer runt i en form av labyrinter och skjuter fulingar. Man samlar på sig vapen och äter mat för att läka sina sår. Våldet är på en ganska låg nivå för ett FPS men man kan se att det är en början av vad som komma skulle. Jag minns speciellt i stora rum hur man kunde höra en dörr längre bort eller bakom sig och så ett HALT!! något sånt hade man inte varit med om tidigare i ett dataspel. Mycket spännande.

Det som även var unikt var att första nivån gavs ut som Shareware, det vill säga man kunde spela det gratis. Kände man att det var roligt köpte man spelet. Ett mycket smart grepp och dessa shareware disketter följde alltid med datatidningarna på den tiden.

Utan Wolfenstein skulle spelen inte sett ut som de gör idag. Id Software stod bakom spelet och dom skulle senare komma med giganter inom FPS som DOOM och Quake.

Vill du återuppleva Wolfenstien igen på din moderna dator finns den för en billig penning på Steam.

CHEAT CODE:

ILM – tryck på  knapparna samtidigt. Du får full energi och ammo dock försvinner all poäng.

Advertisements
This entry was posted in FPS, PC and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s