Rayman

Rayman_1_cover

UBI-soft’s Rayman kom först ut 1995 och var ett typiskt plattformspel. Huvudfiguren var just ett huvud, liten kropp, händer och fötter. Det var ett vanligt 2D spel där man springer fram och tillbaka och hoppar upp och ned.

1999 kom Rayman 2, the great escape ut och precis som trenden var på den tiden hade det 2D nu blivit 3D. Man springer fortfarande runt och oppar omkring men nu fritt i ett “rum”. Färger och effekter var coola samtidigt som handlingen utvecklades och man stöter på Globox bland annat. Här kommer även fiender och annat som är återkommande i efterföljande spel.

2003 kom Rayman 3, Hoodlum Havoc ut som utökade spel nummer två men häftigare effekter och större värld. Det är fortfarande en 3D värld men som är än mer surrealistisk i sitt utförande.

Det har kommit en stor uppsjö av Rayman “spel” men dessa är inte rena raymanspel även om man lånar figuren. Det skulle dröja 8 år innan man återupplevande Rayman som eget spel igen.

2011 kom Rayman Origins ut i en helt ny klädsel. Man återvänder till den ursprungliga 2D världen men med en helt fantastisk känsla och skönhet. Det hela har blivit som en tecknad film och banorna har blivit mer och mer fantasifulla tillsammans med fulingarna. Man ser detta spel som en reboot och det lyckades man verkligen med.

2013 kom uppföljaren till Origins, Legends. Detta är en ren uppföljare rent stilmässigt av Origins men tar det några steg till när det gäller fantasi och effekter. Rent kritikermässigt är detta den mest älskade av alla spelen.

Man kan se Rayman som av de stora figurerna inom platåspel tillsammans med Mario och Sonic. Skillnaden är att Rayman även finns till PC och har gjort det från första början vilket gör honom större än dom andra för PC-gamers eftersom dom andra inte tagit sig ur spelkonsollvärlden.

20130122150553232

This entry was posted in DOS, konsol, PC, Platå and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s