Marble Madness (1984)

MarbleMadness-Title

Marble Madness är en av dessa spel som fastnar i ens minne. Personligen har jag aldrig spelat det som arkadspel men på Amigan på 80-talet och grafiken var fantastisk och musiken psykedelisk.

Spelet går ut på att man ska styra en kul genom en bana fram till målet som var mellan två flaggor. Det låter ju enkelt men ack så fel man kan ha. Marken lutar överallt, man ska balansera kulan på genom samla passager, monster som jagar kulan för att äta den eller syrapölar som rör på sig och som smälter kulan om man hamnar i dem. Med andra ord så är det ett rent helvete att ta sig genom snabbt då det även går på tid och som får en att bli stressad och göra fel.

En av de med coola effekterna var om man råkade köra över en kant och föll ned för långt, då blir man till stoft och det dyker upp en borste och skyffel som tar bort resterna.

Spelet släpptes på arkad 1984 av Atari och 1986 kom den på Amigan som är en mycket vacker version som är lika vacker som själva arkadspelet. Det fanns även på Atari ST och senare kom den även på Sega megadrive som den är trogen amiga-versionen.

Detta är en klassiker värd att spela med en udda och rolig spelidé som senare kopierades av spel som Gyroscope.

mm

This entry was posted in 80-tal, AMIGA, atari, MEGA DRIVE and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s