Outrun (1986)

outrun-1

När det kommer till bilspel så finns det ett arkadspel som visade vart skåpet skulle stå på 80-talet och det var Outrun utgivet av Sega.

Grafiken och musiken var något som stod ut i detta arkadsel och jag hade en dröm att kunna ha ett outrun-arkadspel stående hemma då jag på den tiden anser att detta var en de bästa arkadspel som jag hade då sett.

Det är ett 3D bilspel och man kör en Ferrari Testarossa genom en bana med flera chekpoints. Inför var checkpoint får man välja höger eller vänsterfil och beroende på vilken man väljer så kommer man till olika banor.

Musiken kan man själv välja innan man startar men det är olika typer av fusion-Miami-karibisk-Jazz som dönar ut i högtalarna likt muzak, helt underbart tyckte jag då och musiken får mig än idag att rysa.

Grafiken var grym och 3D-känslan hissnande. Det roliga är att man svischar förbi stora reklamskyltar för andra Segaspel.

Arkadspelet kom i två versioner, en vanlig stående med ratt och pedaler. En annan version som man sitter i med stol och allt, hur coolt som helst.

Outrun släpptes till massor av plattformar som C64, Atari ST och Amiga bland annat men ingen kunde naturligtvis inte jämföras med the real deal. Det man inte lyckades få till var själva känslan och 3D-effekten. Datorerna var till tillräckligt starka för detta.

Som tur finns det idag Mame32 emulator som man kan köra gamla arkadspel på. Så nu kan alla som vill sitta sitta och köra Outrun på sin PC hemma och njuta av det hela. Visst har man inte en ratt är det lite krångligt men jag har en joypad med små joysticks på och dessa funkar rätt bra faktiskt.

54446-Sega_Ages_-_Outrun_(J)-4

This entry was posted in 80-tal, Emulatorer, MAME32 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s