Sid Meier’s Civilization (1991)

Civilizationboxart

En av mina absoluta favoriter när det kommer till dataspel och simulatorer är Sid Meier’s Civilization. Spelet kom ut 1991 och det är fortfarande still going strong med en franchise av relaterade spel på olika plattformar i varierande kvalitet.

Köpte min kopia till Atari ST ungefär då det kom ut och den var en direkt hit både hos mig och de flesta som spelade CIV. Grafiken och ljudet kanske inte var den roligaste men det får man tillbaka i råga när det kommer till alla de speltimmar av spelglädje spelet bjuder.

CIV är en simulator där man skapar en civilisation från x antal tusen år innan vår tideräkning och sträcker sig in i “framtiden”. Man börjar med en grupp “settlers” som skapar en stad/by och sedan styr man utvecklingen både ekonomiskt, vetenskapligt och militärt.

Man kan välja hur många andra konkurrerande stammar som utvecklas med hjälp av datorn. Man kan välja att försöka samarbeta med dem med handel och diplomati eller att helt sonika med militär kraft ta över dem.

Jag kan än idag tjugofem år senare spela CIV på emulator och njuta av det. 2005 kom CIV4 som enligt många är bland de bästa av alla versioner som finns och den har faktiskt samma spelglädje och lekfullhet som det fösta spelet hade.

En odödlig klassiker.

maxresdefault (1)

This entry was posted in 90-tal, AMIGA, Atari ST, DOS, PC and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s